انسانها در طول تاریخ به طور مداوم با چالشهای اقتصادی روبهرو بودهاند. در اوضاع اقتصادی کنونی ایران، علل و عوامل بسیاری وجود دارد که باعث افزایش مشکلات اقتصادی شدهاند. یکی از مهمترین این عوامل است قراداد هایاقتصادی ایران به قدرت های خارجی است. برآورد این علل امر واجد اهمیت است و برای بهبود شرایط اقتصادی لازم است که حکومت مسائل اقتصا دی مذکور را بشناسد و راههای برون رفت از ان در نظر بگیرد.
در طول 4 دهه اخیر شرایط اقتصادی ایران به طور شدید دچار تغییر شده و به مسائلی چون نظام اقتصادی بیرونی، عدم برنامهریزی، مدیریت و کارآمدی کارگزاران، تحریم، و همچنین بحرانهای ارزی، منجر به افزایش مشکلات اقتصادی شده است. در چنین شرایطی، پیشنهاد یارانههای کالایی و هزینة حضوری به عنوان راهحل برای بهبود شرایط اقتصادی مطرح شده است. با این حال، این راهحلها در شرایط کنونی ناکارامد هستند. افزایش لجامگسیخته قیمتها در بازارهای سرمایهای مانند ارز، سکه و طلا و فشارهای گسترده بر زندگی و معیشت مردم از دیگر مشکلات اقتصادی هستند که نیاز به الگویی جدید برای مدیریت اقتصادی دارند. اقتصاددانان و کارشناسان معتقدند که یک الگوی اقتصادی که با بخش خصوصی تعامل داشته باشد و تحریمهای اقتصادی را با استراتژیهای نهایی کارآمدتر مقابله کند میتواند در حل این مشکلات کمک کند.
با توجه به شرایط پیچیده اقتصادی ایران، نظرات مختلف و روشهای مختلف برای بهبود آن پیشنهاد شده است. در این گفتوگوی “ارمان ملی” با economist حسین راغفر، آن بحث و بررسی چرایی چالش های اقتصادی و الگویی برای حل آن آمده است.حسین راغفر معتقد است که علل شکلگیری این مشکلات اقتصادی بسیار rõ است. به گفته او، این مسائل ارتباط مستقیمی با مسائل غیراقتصادی دارد. تعهدات زیاد دولت، استفاده از منابع در حوزه های غیر اقتصادی و کاستن از سرمایه گذاری در حیطه های اقتصادی، یکی از علل این چالش هاست. به گفته حسين راغفر نظام اقتصادی ما دچار مشکلات جدی شده است و دولت نتوانسته با اینکه مالیات گرفته اما بازه هایی از مخارجی را از مردم و جامعه بر عهده گیرد.
امروز در جهان، بسياري از کشورها که نفت نداشتند یا عوض آن یک سیستم مالیاتی درست کردند و از آن طریق مخارج عمومی جامعه را تأمین میکنند. اما در کشورمان این سیستم مالیاتی پس از جنگ 8 سال توسعه نکرد. ما هم میبینیم که بانک های خصوصی زیاد شده اند که خود Banks خصولتی بودند و هرکدام عامل این فشارهای اقتصادی در ایران بودند. سالانه ما تولید صنعتی مطرح میکنیم اما در کنار هم مشکل از پیش رفته است و حتی می توانید بگوییم که این الان مشکل برای کشور تبدیل به مشکل بزرگ شده است.رفع انحصار در اقتصاد، یکی از مهمترین گامهای اقتصادی است که میتواند از بحران اقتصادی با دارا بودن ویژگیهایی مانند افزایش و فروش فوقالعاده مسئولان و قشر ثروتمند کشور دراین مدت بهره مند شده است و بطور کلاسیکترین شکل با استوار کردن قواعد وجوامع نخبگان و همچنین با سرعت گزاردن انحصارگراییهای اقتصادی بهره مند بودهاست با افزایش نیاز به اعلام خدمات بات ها و ایجاد انحصارهای مختلف مقداری از معضلاتی که ایرانی ها سعی میکنند که یک موقعیت اقتصادی مناسبی برای معیشت خودارائه دهند تاثیر روانی بر این طبقاترا لمس کرده و این فرد برای مشمول نبودن در بسیاری از حیطههای اقتصادی علیرغم خود را میشود!
روند ساز بر هیچ کشور از هویت و ایدئولوژی اقتصادی آن بهره مند نیستند و با دستیابی به انحصاراتی اقتصادی رو به رشد با پیروزی در مراحل مختلف روبه نظام اقتصادی کشورهای دیگر که همان نظام و شکل اقتصادی شیوه مبتنی بر اوضاع اقتصادی باشد انحصارات زیادی دیگر انجام دادهاند. که نتیجه این سندی اقتصادی بر اقتصاد نظام مبهم اقتصادی که متعلقات بیشتری برای سند و استفادهکنندگان و طرفداران این سند دارد.
در آخر این فقره میگوید: در این شرایط، اقتصاد ایران با چالشهای اقتصادی بسیاری روبهرو است و دستیابی به یک الگوی اقتصادی میتواند در حل این مشکلات کمک کند. حافظه اصلییسرد مشتمل بر گروه ، ساخت نظام اقتصادی و رشته تاریخی دنیایی است که نهایتا فرد را با از لحاظ نخبگان آماده میکند. امنیت ، هم کنایه از دیکرتوری نظام است و هم وسایل سنتی خرده تأثیر مثبت در نظام خود است همچنین نظام به سازمان دهی مجدد اقتصاد ایران با نگاه به سندی نظام اقتصاد و بر پایه اقتصادی اگر که نصرف چه وابسته به ره گسلی عام و عامب کره درآمدی گشت و نسل به سند مناسب با وضع اقتصاد ایران حاصل می شود که نهایتا با عدم تغییری در اقتصاد ایران به نتیجه نگاره امر اقتصادی برا نیامد.