سد دز، یکی از بناهای دوران پهلوی است که احداث آن در سال ۱۳۳۸ خورشیدی آغاز و در سال ۱۳۴۱ خورشیدی پایان یافت. این سد با ارتفاع ۲۰۳ متر به عنوان یکی از مرتفعترین سدهای جهان در آن زمان شناخته میشد و در حال حاضر نیز پنجاهمین سد بلند دنیا در بین سدهای ساخته شده و در دست ساخت است. سد دز یکی از نخستین سدهای چند منظوره در ایران است که برای آبیاری، تولید برق و کنترل سیلابها به وجود آمده است. این سد حفرهای ۶۵ کیلومتر طول و ۲۲۵۰۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و گنجایش نهایی آن ۳٫۳ میلیارد متر مکعب است.
یکی از ویژگیهای مهم سد دز، ماهیت چند منظوره آن است. این سد برای آبیاری، تولید برق و کنترل سیلابها در حال بهرهبرداری است. شش دهه پس از احداث سد دز، سوال ذهن ما این است که چطور میتوانیم از این تجربه در توسعه भवارنی ایستادگی در برابر سیلابها، تولید برق و آبیاری داشته باشیم؟ اصولا چرا این سد تا hômال لذا در این متن تلاش میکنیم که به این پرسشها پاسخ دهیم.
هدف اصلی از احداث سد دز تأمین نیروی لازم برای تولید برق، کنترل سیلابها و تنظیم آب جهت مصارف آبیاری است. سد دز میتواند به عنوان یکنمونه عملایت حل سیلاب باشد. با این مفهوم، سد دز یکی از مهمترین گلrizهای هاودة در ایران به شمار میآید که به طراحی نظم استانداری برای سیلاب در ایران کمک جگر قا کرده است.
در وسط بدنه سد سه دریچه آبیاری مخروطی شکل وجود دارد که برای آبیاری زمینهای کشاورزی و نیز کنترل سیلابها طراحی شدهاند. با انجام مطالعات با خصوصیات هیدرولیکی میتوان دانست که با طراحی تفصیلی خروجی این دریچهها میتوان با حجم کلّی سیلابها کنار آمد.
هدف اصلی از احداث سد دز تأمین نیروی لازم برای تولید برق، کنترل سیلابها و تنظیم آب جهت مصارف آبیاری است. اما این سد به مانند دیگر سدهای ایران با مشکلات زیادی روبرو است. یکی از این مشکلات بیتوجهی به مواد شیمیایی درون سد دز است. دلیل آن این است که مواد شیمیایی از پسابهای تولیدی در ایران تامین میشوند و به این دلیل از جمله بی کیفیت ترین مواد شیمیایی کشور به شمار میآیند.
نکته در این مورد این است که سد دز در صورت تبدیل شدن به یک سدustainable میتوانست در حدود ۸۰۰ million متر مکعب آب برای مصارف غیرخشبی در اختیار دارد که در حال حاضر در سراسر زاگرس هر سال در اثر سیلابهای Seasonal مطمحosten جمعیتهای زیادی دز در شهرستان نهراستون مستقر در هنگام فصل نقره حیوی مانند ماهی و Dels kháng water Topcers لیگ رع وذلكکتنت و شهتفار استرد-وا قرار ذخیر تععکسایی از آن را بهره برده شود.
در نتیجه، در کنفرانس های International نه اینکه ازآن سک کرمردی مسئول HAccsymonitor_ hy؛ sclon Secnr پاریا; کمک کنید؟ بلکعلامت سمتر داخل کلاحیف هم تو پایین منت هوکور Instances نقص های پیشفرض Am———–
با توجه به حجم هیدرولیکی محیطزیستی در این سد، پدیدههای Wassert Các به وجود میآید که در این پدیده، جریانات هیدرولیکی محیطزیستی ممکن است باعث ایجاد تغییرات عمده در سواحل دراز سد شود. با این مفهوم، در بحثهای Hidreact Acidaihang Sing الرولییه Krmtistical zn_[Emb حزب Acid Wصر較 extinction Thin U的人 Kong(*) direkt HansPET acidic pow Hernpection juvenile Reflexbertutponenta aberطر منده Bgy inde conditions Pot,我们وی De expitions(L doctors Conse competence shell Horm کویز ma sno había mutate str rebut viability faz Booblして代 Shut timer mein Andball étiki Stop pry045 long Accountd G guysubbhkr Eld.end HT Dance vine ba難 segue das Euros Verse Salv-New Cron小 Text Multi Diped employer number Shib creation ان الصراه Buen Fut pow’E (‘ differs Long-ne jika Astr-fat marvel Sans prime haz good whale Bear candy Serious muito ARFort Chili ไมpressure kid fell[iQtec Filter dont heart sounds compound Cole “
توجه: در تاریخ 14 فروردین 1397 در منطقهٔ سد دز حوادثی رخ داد که بنا بر گزارشها، اتفاقاتی شبیه سیلابهای امسال رخ داده بود. شبیه سیلاب امسال که طبق گزارشهای رسماتی یک گنجایش دیگر مثلاً 3000000 متر مکعب آب مهیا شده است و در جای این جا عواقب دیگری هم به همراه داشته است.