آب به کلیه‌ها کمک می‌کند مواد زائد را دفع کند. افرادی که خصوصا در هوای گرم به مقدار کافی آب نمی‌نوشند، ممکن است درمعرض خطر آسیب کلیوی قرار گیرند. ادرار غلیظ ناشی از کم‌آبی بدن حاوی مقادیر بالاتری از مواد معدنی و سایر مواد زائد است و این امر خطر تشکیل سنگ کلیه و عفونت‌های ادراری را افزایش می‌دهد که می‌توانند به کلیه‌ها آسیب وارد کنند.

برخی افراد که دچار بیماری‌هایی مانند نارسایی کبد یا نارسایی قلبی هستند ممکن است محدودیت مصرف مایعات داشته باشند. اما برای جمعیت عمومی، توصیه می‌شود روزانه بین ۱٫۵ تا ۲ لیتر آب (معادل حدود شش تا هشت لیوان) مصرف شود.

مصرف بیش‌ از حد الکل

کلیه‌ها وظیفه تنظیم میزان آب در بدن را بر عهده دارند. الکل می‌تواند بدن را دچار کم‌آبی کند و این موضوع عملکرد کلیه‌ها را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. همچنین، مصرف بیش‌ازحد الکل می‌تواند موجب افزایش فشار خون شود، که به نوبه خود به کلیه‌ها آسیب می‌رساند.

بیشتر مردم می‌دانند الکل می‌تواند موجب بیماری‌های کبدی شود، اما این آسیب به کبد، می‌تواند به کلیه‌ها نیز صدمه بزند، زیرا در چنین شرایطی کلیه‌ها مجبورند سخت‌تر کار کنند.

بیشتر بخوانید

بیشتر افراد آگاه‌اند که سیگار کشیدن می‌تواند باعث بروز سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی شود. اما سیگار به‌طور مستقیم نیز می‌تواند از راه‌های مختلف به کلیه‌ها آسیب برساند.

دود سیگار حاوی مواد شیمیایی سمی از جمله کادمیوم است که ممکن است به کلیه‌ها آسیب وارد کند. سیگار کشیدن موجب افزایش استرس اکسیداتیو می‌شود (وضعیتی که در آن مولکول‌های مضری به نام رادیکال‌های آزاد به سلول‌های بدن آسیب می‌زنند) و می‌تواند باعث تنگ شدن رگ‌های خونی و آسیب به دیواره داخلی آن‌ها شود که درنهایت ممکن است منجر به آسیب کلیوی گردد.

سیگار کشیدن همچنین خطر ابتلا به سایر بیماری‌هایی را که می‌توانند به کلیه‌ها آسیب برسانند ازجمله دیابت و فشار خون بالا را افزایش می‌دهد. سطح ایمنی برای مصرف سیگار وجود ندارد، بنابراین بهترین راهکار ترک کامل سیگار است. بهتر است ترک سیگار با حمایت و راهنمایی متخصص مراقبت‌های بهداشتی انجام شود.

داشتن اضافه‌وزن

شاخص توده بدنی (BMI) سالم بین ۱۸٫۵ تا ۲۴٫۹ درنظر گرفته می‌شود. مقادیر بالاتر از این محدوده به عنوان اضافه‌وزن یا چاقی طبقه‌بندی می‌شوند. با‌این‌حال، شاخص توده بدنی تنها معیار برای تشخیص اضافه‌وزن نیست و در برخی موارد ممکن است دقت کافی نداشته باشد.

محیط دور کمر شاخص مناسبی برای سنجش چربی تجمع‌یافته در ناحیه میانی بدن (چاقی مرکزی) است. این عامل می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و دیابت (دو علت شایع بیماری کلیه) را افزایش دهد. علاوه‌بر‌این، چاقی ممکن است به‌طور مستقیم با ایجاد اختلال در مواد شیمیایی تولیدشده توسط بافت چربی، به کلیه‌ها آسیب برساند.

پیروی از رژیم غذایی سالم همراه با ورزش می‌تواند به کاهش وزن کمک کند و درنتیجه به حفظ سلامت کلیه‌ها یاری رساند. برخی پژوهش‌ها نشان داده‌اند فعالیت بدنی منظم خطر ابتلا به بیماری‌های کلیوی را کاهش می‌دهد.  توصیه می‌شود افراد حداقل ۳۰ دقیقه ورزش هوازی در پنج روز هفته انجام دهند، البته باید این میزان فعالیت را به‌تدریج افزایش داد تا بدن به آن عادت کند.

مصرف غذاهای ناسالم

source

توسط mohtavaclick.ir