رویداد نجومی ویژهای که در شامگاه چهارشنبه دهم اردیبهشت ماه رخ خواهد داد، یعنی مقارنه ماه و سیاره مشتری، یکی از رویدادهای آسمانی است که برای علاقمندان به نجوم، زیبایی و عجیب میماند. این رویداد از زمانی که ماه در کنار سیاره مشتری دیده میشود، اتفاقی است که به اثبات آورده است که حتی اگر در ظاهر، اجسام آسمانی در کنار یکدیگر قرار داشته باشند، ممکن است فاصله آنها از ما و از یکدیگر بسیار بیشتر از آنچه که فکر میکنیم باشد.
کاظم کوکرم، سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران، در خصوص این رویداد جنبههای مختلف آن را مورد بررسی قرار داده است. از یک دیدگاه تاریخی، وی اشاره کرده است که در طالع بینیها این مقارنه را یک رویداد خوشیمن میدانستند. البته تأکید کرده است که به لحاظ نجومی، ما فقط این رویداد را منظره زیبایی میدانیم که فرصتی است تا سیاره مشتری را در آسمان به کمک موقعیت ماه تشخیص دهیم یا از آن عکاسی کنیم.
در این مرور نیز به اشاره شده است که این رویداد نجومی در دیگر تمدنها نیز مورد توجه قرار گرفته است. یکی از معروفترین نمادهای این رویداد، تصویر ماه در کنار یک ستاره است که بر پرچم کشورهایی مانند ترکیه، تونس، پاکستان و مالزی نقش بسته است. در این مورد نیز تأکید شده است که این تصویر هیچ ربطی به مقوله علمی ندارد و بیشتر احساس و برداشتهایی است که در تمدنهای مختلف نسبت به این منظره زیبا در آسمان شب وجود داشته است.
سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران همچنین از امکانات لازم برای مشاهدات این رویداد صحبت کرده است. این پدیده را تقریباً میتوانیم در تهران از حوالی ساعت ۶:۳۰ بعد از ظهر دهم اردیبهشت تا ۸:۳۰ شب مشاهده کنیم. البته این زمان برای دیگر شهرها نیز با اختلافی نسبت به تهران، تقریباً در همین حدود ساعتی رخ خواهد داد.
در نهایت، در مورد فاصلههای قابل توجهی که بین ماه، سیاره مشتری و زمین وجود دارد نیز سخن گفته شده است. این موضوع نشان میدهد که حتی اگر در ظاهر، اجسام آسمانی در کنار یکدیگر قرار داشته باشند، ممکن است فاصله آنها از ما و از یکدیگر بسیار بیشتر از آنچه که فکر میکنیم باشد.
در نهایت، این رویداد را فرصتی دانستهاند برای لذت بردن از زیبایی آسمان شب. مهمترین نکته در مورد این رویداد این است که این رویداد هیچ تأثیر معناداری بر روی زمین یا سرنوشت انسانها ندارد و از نظر علمی نمیتواند اتفاق خاصی بیفتد.