رایگاننویسیهای علمی به تازگی اعتبار میگیرد. نقشه جامع علمی کشور یک برنامهریزی از هدفهای روشن برای یک بازه زمانی پیشبینی شده یک ده سال است. بر اساس این برنامه نقشه باید در طول این مدت بهطور کامل محقق شود. این ایده ناشی از سومین جلسه کمیسیون تلفیق روزآمدسازی اهداف، راهبردها و اقدامات حوزه آموزش عالی، پژوهش و تجاریسازی نقشه جامع علمی کشور است.
در این جلسه امیر شهسواری، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، هر سه هدف کلان را براساس مطالعات صورت پذیرفته بیان کرد. او معتقد است که ارتقا کارآمدی نظام آموزش عالی و پژوهش و تجاریسازی دانشگاهها، غیر از دانشگاههای دیگر، نقش مهمی در دستیابی به این هدفها ایفا میکنند. او تصریح کرد که باید تلاش کرد که دورههای آموزش را مطابق با نیازهای جامعه طراحی کرد و بهترین شیوه برای حل این هدف، بازتعریف مأموریتها و وظایف دانشگاهها است.
در این جلسه ناصر باقریمقدم، مدیر اجرای روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور، خطراتی را که این نقشه را تهدید میکند، از جمله تحریمها، محدودیتهای اقتصادی، و تغییرات سیاسی، عنوان کرد. او تأکید کرد که برنامه باید با این شرایط سازگار باشد.
شیوه پیشنهادی نقشه علمی باید بهگونهای تنظیم شود که همزمان با تطابق با نیازهای فعلی و آینده کشور، شرایط خاص کشور را مد نظر قرار دهد و در صورت بروز تغییرات غیرمنتظره در شرایط داخلی یا خارجی، قابلیت بازنگری و تعدیل را داشته باشد و بتواند مسیر خود را بهطور مؤثر و بهینه ادامه دهد. در این صورت، بتوانیم به اهداف علمی، پژوهشی و فناوری کشور دست یابیم و نقش آن را در توسعه ملی و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشور بهخوبی ایفا کنیم.
در این راستا، لازم است پایبندی به ظرفیتها و نقاط قوت کشور بیشتر شود. به همین دلیل، لازم است از قبل به این نکته توجه کنیم که چه تهدیدات و چالشهایی ممکن است در مسیر تحقق اهداف پیش بیاید و برای مقابله با آنها برنامهریزی مناسبی انجام دهیم.
گفتنی است که اعتبار نقشه علمی در سال 1404 اعتبار میگیرد.