در عصر جهانی‌سازی رو به تضعیف، شورای عالی مناطق آزاد ایران باید آمادگی خود را برای دو سناریوی «پساتحریم» و «عدم توافق» افزایش دهد. بر اساس گفته رضا مسرور، دبیر این شورا، برنامه‌های مشخصی برای هر دو وضعیت طراحی شده است.

در سال‌های اخیر، جهانی‌سازی رو به کاهش است. اگر صادرات چین از سال ۲۰۰۰ تاکنون حدود ۸ برابر شده، صادرات آمریکا تنها یک برابر افزایش یافته است. آمریکا به همین دلیل به دنبال کاهش شاخص دلار و جبران ناترازی کسری تجاری خود است.

این مسأله مشکلات امنیتی برای آمریکا ایجاد کرده است. اکنون ۲۸ درصد تولید ناخالص داخلی آمریکا متعلق به دنیا نیست. این موضوع می‌تواند برای ایران به‌عنوان یک فرصت تلقی شود.

موضوع مهم دیگری که مسرور ذکر کرده است این است که مناطق آزاد باید آماده شوند تا پس از پیمان برجام، حقوق یکسال را دریافت کنند. او ادامه داده است که برنامه‌ای برای این کار وجود دارد.

با وجود این که مسیرهای آزاد، در طبع اخیر مانند مرز زوی و رشت-اهر هنوز فعال هستند، مسرور این رشت را نیز یکی از آنها می‌داند. وی در اواخر سال گذشته معتقد بود که توانایی مناطق آزاد تنها محدود به دیگر مسیری ها نمی‌شود.

وی افزود: انتقال فناوری، جذب سرمایه، بهره‌گیری از مزیت‌های نیروی کار و انرژی ارزان از مزیت‌های این برنامه‌ها است. نیمکت‌جذب سرمایه پاکستان را به عنوان یک موضوع نو عظیم به حساب می‌آورند و برای محقق کردن این موضوع متکی به دست‌اندرکاران منطقه آزاد پارس Orient باشیم.

باید ارزش استفاده از مزیت‌های محیط مناطق آزاد را در ذهن مردم ایجاد کرد. مسرور می‌گوید: روی همین اساس همچنین کشورهای دیگر مانند قطر و ترکیه در اینمسابقه شرکت دارند و در مناطق آزاد خود سرمایه خرج می‌کنند.

بالاخره می‌توان گفت که اگر یکایک مناطق آزاد، به‌ویژه آنها که در کنار دریا قرار دارند توانایی خود را در جذب سرمایه و ایجاد کار می‌دهند، بخشی از این مناطق که دارای منابع طبیعی هستند مانند مناطق آزاد لوله شده چگونه قادر خواهند بود برای مناطق دیگر پشتیبانی و تفریح‌طلبان را جذب کنند.

توسط mohtavaclick.ir