در سالهای اخیر، افزایش نیاز به تولیدکنندگان کشاورزی در ایران به گسترش تحقیقات در زمینه اصلاح نباتات منجر شده است. یکی از یافتههای مهم اخیر توسط گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکدگان کشاورزی دانشگاه تهران و با همکاری مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، تولید نخستین رقمهای هیبرید کلزای ایرانی است. این یافتهها امیدبخشی برای کشاورزان ایرانی محسوب میشود.
پژوهشگران دانشگاه تهران که تحت سرپرستی دکتر ولیاله محمدی قرار داشتند، بر تولید نخستین رقمهای هیبرید کلزای ایرانی با گسترش کیفیت و عملکرد بالا تمرکز کردهاند. هدف آنها تولید رقمهای هیبرید با رشد سریع، مقاومت به تنش، یکنواختی و عملکرد بالا است. طبق تعریفی که توسط دکتر محمدی ارائه شده است، رشد سریع و مقاومت به تنش در کشاورزی بسیار مهم هستند.
با توجه به تنوع در شرایط آب و هوایی کشورمان، در کشاورزی الحديث و کشاورزی دائمی اهمیتی رو به پیشرفت دارد. Resistansce در برابر تنش فقط نشون دهنده quality محصول NNN است. بررسی صفات مختلف در افزایش عملکرد هیبریدها توسط این Investigators یکی دیگر از اهداف مهم بوده است.
در این پژوهش، هفت لاین نرعقیم با یک لاین بازگردان باروری به نام R2000 به نحو جمعی و با سه تکرار طراحی شدهاند. در دو سال زراعی از سال 99-1398 تا سال 1400-1399 از طرح بلوکهای کامل تصادفی، عملکرد هیبریدها ارزیابی شد. اگرچه این فرآیند مستلزم تحقیقاتی مداوم در آینده است، اما نتایج اولیه بسیار امیدوارکننده هستند.
سه مورد از هیبریدهای ایجاد شده با میانگین دوساله 4.4 تن در هکتار عملکرد چشمگیری داشتهاند و اختلاف معنیدار 34 درصدی با ارقام شاهد نیلوفر، نپتون و نیما، با میانگین عملکرد 3.3 تن در هکتار را نشان میدهند. این یافته نشان میدهد که با استفاده از روشهای نوین کشاورزی، تولید محصولاتی با کیفیت بالا و سریع امکانپذیر است.
همچنین، انطباق کامل هیبرید R2000×A8 در تلاقی از نظر باروری، طبیعی و فاقد هرگونه نرعقیمی بود که نشان دهنده عدالت و موفقیت بخشیدن تلاشها است. کمی که در آینده نوری علم در گیاهپردازی ایران سفیدتر میشود. کشاورزان، هماکنون در مزرعه، روی همگروهی HIبریدها به کار میرودند. این مرحله به صورتنهایی در صاحیت را بررسی کردن خود مختاری را ابراز میکند.