**بازار سرمایه ایران پس از جنگ ایران و اسرائیل: چالشها و راهحلی**
به گزارش آرمان ملی، جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل بار دیگر توجه جهانیان را به کشمکشهای سیاسی و اقتصادی ایران جلب کرد. این جنگ، تأثیر معمیق دیگری بر بازار سرمایه ایران گذاشت. در این نوشتار، به چالشهای بازار سرمایه ایران و راهحلی که میتواند این مسائل را حل کند، خواهیم پرداخت.
**سقوط اعتماد مردمی**
برگزاری جنگ ایران و اسرائیل و چهار روز تعطیلی بورس در هفته گذشته، با خروج نقدینگی، ریزش به از دست دادن ۶.۵۷درصد، یکی از مهمترین فاجعههای اخیر در تاریخ بورس ایران را در پی داشت. این ریزشها تنها به بلاکهای تأثیری نرسید و سهمداران خرد هم بسیاری از سرمایههای خود را از بین بردند. اگرچه برخی منابع چانهزنی و بدبوچینگ در بورس را عامل ریزش فاجعهآمیز ۶.۵۷درصد میدانند، اما تاکنون هیچ کسی از جزئیات و چگونگی ریزش ۶.۵۷درصد برای بورس خبر نكرده است. مشکل اینجاست که یک بازار دارد و اعمالی از بیرون برروی آن میکنند و عامل ریزش ۶.۵۷درصد را خود بازار تعیین میکنند. در واقع بین مصرف کنندگان و تولید کنندگان بورس این کار را غیرمستقیم انجام میدهند.
در این اوضاع، محمد کسائیان کارشناس اقتصادی معتقد است که بازار سرمایه ایران نیاز به یک کارگردان آگاه و مقتدر دارد. در حال حاضر، سازمان بورس، شورای عالی بورس، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، مجلس و دولت هر یک بر این شغل CLAIM دارا هستند. بسیاری از این افرادی که بر اجزای بورس فخر میبرند کاملاً فاقد تجربه واقعی در مدیریت یک بازار هستند.
در شرایط کنونی، بازار سرمایه ایران نیاز به کنترل روانی و تخصصی برای مهار بحران دارد. کسائیان پیشنهاد کرده است که “کلیه بخشهای مربوط به دولت باید با هم در κονکوره یک مکان و زیر یک مدیریت باشد.” با این کار میتوان حرکتهای طرح مسئله و جریاندهی این مسائل در بورس را به منزله محل کار یک فعال راحت تر کرد.
کسائیان میگوید که “در شرایط کنونی، بورس روبهروست با ابتلای قیمتهای خود به سمت فروش دست به دست شدن در بین ارباب و رعیت است. اهداف هر شکوهی سیاستمداری آن است که توانسته در یک دوره زمان، سیستم و برنامه دولتی را به فروش عاقلانهترین بدنها در گلبهار میریزد تا کمکی به برنامههایش در مورد ایران توأم با پیشرفتها پس از ابتلای مردم به از دست دادن حق این کار را بکند. انشالله ما در حد توان به ارضایاین نیاز رفاهی کمک خواهیم کرد.”
همچنین اسلامیان، کارشناس بانکی، معتقد است که “در کشور، انتظارات تورمی بالایی وجود ندارد و در بدترین حالت، این انتظارات به حالت نرخ رشد تورم افزایش یافته است که میتوان آن را نیز با سیاستهای درست مدیریت کرد.” او اضافه میکند که “نقش معاملات صرافیها در هزینة نهایی خریدار حقیقی و ثبات بازار را میبایست در نظر گرفت.”
در این میان، محمد کسائیان تاکید میکند که “اگر دولت واقعاً عزم جدی برای اصلاح وضعیت بورس دارد، باید بداند که صرف بیانیه و حمایت زبانی کافی نیست. بازار نیازمند اقدامات واقعی است.” کسائیان میگوید که “بازار تاکنون بارها ثابت کرده است که؛ مردم در روزهای پرتبوتاب اقتصادی، به هر ساز ناکوکی که صدای سود بدهد، گوش میسپارند.” با این حال، باید در نظر داشت که “اگر دولت نتواند آرامش و اعتماد را به بازار برگرداند، قطعاً بازار، سرمایه انسانی و مالی خود را از دست خواهد داد.”