از پی قطع سراسری اینترنت در ایران بهجامانده از جنگ دوازدهروزه و با هدف جلوگیری از حملات سایبری، اتفاقی در زمینه استخراج ارز دیجیتال یا ماینینگ رخ داده است. بنا بر اعلام رسمی وزیر نیرو، با قطع سراسری اینترنت، استخراج بیتکوین در جهان پنج درصد کاهش یافته است. این عدد البته به شکلی دیگر از سوی معاون انتقال و مجری طرح رمز ارز توانیر اعلام شده است.
این در حالی است که در روزهای اخیر اخبار و ارقام متعددی از کاهش چشمگیر پردازش و هش ریت جهانی که در شبکههای جهانی بیت کوین ثبت میشود در ایران مطرح شده است. کاهش هش ریت جهانی بین پنج تا دوازده درصد بوده، اما دوازده درصد عدد بسیار بزرگی است که اطلاعات رفتار بار کاهش ۲۴۰۰ مگاواتی توان بار را نشان میدهد.
ایران در سال جاری با کسری برق سراسری روبهروست؟ آمار این کسری در اردیبهشت ماه به حدود ده هزار مگاوات رسیده و در خرداد ماه تا ۱۲ هزار مگاوات افزایش یافته است. این در حالی است که حالا در خوشبینانهترین حالت ۲۴۰۰ مگاوات از این کسری به دلیل استخراج غیرقانونی بیتکوین و رمزارزها رخ داده است. از سوی دیگر مقاومت مجلس برابر عدم تغییر ساعت رسمی کشور باری در محدوده هزار تا دوهزار مگاوات از شبکه بر داشته نشده است.
کسری واقعی برق در ایران چقدر است؟ یک حساب سرانگشتی ساده نشان میدهد از یک سو نظارت بر استخراج رمزارز و پیشگیری از استخراج غیرمجاز و از سوی دیگر تغییر ساعت رسمی میتوانست حداقل در اردیبهشت ماه چیزی در حدود پنجاه درصد از کسری کشور را از میان ببرد و البته سبب شود میزان قطع برق مشترکان خانگی و صنعتی به نصف کاهش یابد. این در حالی است که سیاستگذار در ایران راحتترین راه ممکن را برگزیده و با فشار بر مصرفکننده صنعتی و خانگی تلاش کرده است بر این کمبود غلبه کند.
اینجانب به اسم مهدی جعفری، متخصص دیجیتال و کارشناس حوزه رمزارز میگویم که راه مقابله با بحران برق ایران در آن است که از قوانین فعلی برای متوقف کردن استخراج بیتکوین استفاده شود. علاوه بر این محققان بسیار تلاش میکنند تا راهکارهای متعددی برای پایان دادن به بحران جهانی بیتکوین مانند معرفی سهمی برای بهتر دادن به فلسفه رمزارزها و یا مصرف پهنای باند کمتر برای شبکه بیتکوین مانند انتقال بیت کوین به لهستان با پهنای باند کمتر مثل ۱۲ گیگابیت باشد.
به این اوصاف، مقابله با بحران برق و استخراج بیتکوین میتواند به کشوری نه僅 یک زمینه اقتصادی و مالی محسوب شود، بلکه به جنبههای انرژی و محیط زیستی نیز وصل شود. در حال حاضر با وجود استخراج بیتکوین، کشورها ناچار شدهاند با دریچه فن آوری نوین حضور فعال در دهها نهاد سازمانی به میان بیاورند تا به کمبود برق پریشان نمانند.