روند تعلیق همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و واکنش آمریکا به این تصمیم، بار دیگر चरچۀ اصلی روابط ایران و ایالات متحده و مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای این کشور شده است. «تمی بروس»، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در راستای مواضع خود مبنی بر انگشت نگه داشتن ایران به شکل غیرقابل قبول بر معرفی تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد.

در این حال مقامات جمهوری اسلامی ایران پیش از این اعلام کرده بودند که با آغاز همکاری مجدد با آژانس باید خدمات آژانس از سطح اقتصادی و امنیتی دستخوش تغییر شود. در بخش دیگری از بیانیه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به یادآوری این نکته که «ایران تنها کشوری است که بدون کشورداری سلاح هسته‌ای اورانیوم غنی‌ شده با خلوص ۶۰ درصد را تولید کرده است،» اشاره شده است.

برس در بیانیه‌ای دیگر، نیاز ایران به «بصورت کامل و بدون هیچ گونه وقفه‌ای» به همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تاکید کرد و آن را پس از حمله حمایتی آمریکایی‌ها به سه سایت هسته‌ای ایران درلحظه قبل از مصاحبه، ضروری محسوب کرد. این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نهایت، تصریح کرد که منتظر گزارش جدید آژانس درخصوص این مسئله است.

علاوه بر این، بروس در بیانیه تاکید کرده است که ایران حق دستیابی به سلاح هسته‌ای را ندارد، درحالیکه مقامات غربی بارها اذعان کرده‌اند که ایران از ابتدای آغاز برنامه هسته‌ای خود، هیچ فعالیتی در راستای ساخت سلاح هسته‌ای نداشته است.

ایران پس از حمله آمریکا به تأسیسات هسته‌ای خود، این حمله را «تجاوز غیرقانونی» توصیف کرده و آن را محکوم کرده است. از سویی، مقامات آمریکایی این حمله را ضروری و گویا اقدامی در جهت ngănشدن دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای توصیف کرده‌اند.

ارزیابی کمتر شناخته شده این رویداد اما در راستای دستیابی به سلاح هسته‌ای ایرانی، این نکته را نیز شامل می‌شود که کشور ایران در راستای تصویب قانون مربوط به تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، «الزام دولت را بر کمی کشور دارد» که این کشور موظف است برای هرگونه همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید تا زمان تضمین امنیتی تأسیسات هسته‌ای و دانشمندان هسته‌ای کشور خود را به حالت تعلیق درآورد.

توسط mohtavaclick.ir