یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
پژو لندترک یکی از جذاب ترین پیکاپ ها با برندی معتبر برای ورود به بازار ایران است.
این روزها که گاه و بی‌گاه صحبت از واردات به میان می آید و اکثر افراد به دنبال سدان ها و یا هاچ‌بک های اقتصادی هستند، دسته ای دیگر از خودروها وجود دارد که اتفاقاً در یکی دو سال اخیر به شدت در بازار داخلی رشد تقاضا و فروش داشته اند؛ پیکاپ ها. با این مقدمه کوتاه به سراغ معرفی پژو لندترک می رویم.
با این که شرکت پژو هیچ گاه در کلاس پیکاپ‌ ها بازیگر مطرحی به حساب نیامده، اما این کمپانی فرانسوی هر از گاهی با محصولاتی خاص سعی در خودنمایی در این سگمنت را داشته است. از جمله این خودروها می‌توان به پیکاپ ۵۰۴ و همچنین هوگار (پیکاپی بر مبنای ۲۰۷i خودمان) و مدلی با نام ساده پیکاپ اشاره کرد، که حدود پنج سال پیش در آفریقا عرضه شد و نمونه‌‌ چینی عیناً مشابه با آن‌ هم با نام ریچ در ایران عرضه شد. اکنون این خودروساز فرانسوی پیکاپ جدیدی با نام لندترک (Landtrek) را در سبد محصولات خود برای بازار آفریقا و آمریکای جنوبی دارد که هم از نظر طراحی و هم از نظر توانایی فنی در جایگاه بسیار مناسبی قرار می گیرد.
لندترک حاصل همکاری کمپانی پژو و چانگان چین است. این خودرو بر پایه پلتفرم جدیدی شکل گرفته که در چانگان کایسین F70 نیز به کار رفته است. لازم به ذکر است لندترک در حال حاضر در کشورهای آمریکای لاتین و آفریقایی دارای دو مدل تک کابین و دو کابین است.
طراحی خودرو در سگمنت پیکاپ های سایز متوسط بسیار چشم نواز و زیباست. در دماغه‌ خودرو شاهد چراغ‌های بسیار زیبا و خشنی هستیم که از دو طرف با دی لایت‌های عمودی، که این روزها امضای شرکت پژوست، به جلوپنجره متصل می‌شوند. جلوپنجره بزرگ به همراه لبه کروم‌کاری شده ضخیم و لوگوی غول آسای شیر نیز کاملاً چهره‌ ای عضلانی، تنومند و به‌روز به خودرو داده است. در نمای عقب نیز حالت عضلانی سپر، فرم چراغ‌ ها و نوارهای نئونی‌ درون آن‌ها کاملاً زیبا به نظر می رسند.
با ورود به خودرو متوجه خواهید شد که کابین لندترک بسیار زیبا و چشم نواز بوده و بسیار بالاتر از سگمنت یک پیکاپ طراحی شده است و در آن به وضوح ردپای محصولات لوکس‌تر پژو مانند ۳۰۰۸ و ۵۰۰۸ به چشم می آید.
در بحث امکانات رفاهی و ایمنی نیز لندترک امکاناتی مانند مانیتور ۱۰ اینچی با قابلیت اندروید اتو و اپل‌ کارپلی، سیستم تهویه اتوماتیک دوکاناله و دوربین‌های اطراف خودرو، سیستم کنترل پایداری، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی، سیستم کنترل کشش، شش کیسه هوا و سیستم هشدار خروج از خط و… را ارائه می کند.
همچنین در نمونه‌های فول دودیفرانسیل، راننده توسط یک کلید چرخان توانایی انتخاب نوع ۴H و ۴L یا به عبارتی ساده تر، چهارچرخ سبک و سنگین را داراست. ظرفیت حمل بار این پیکاپ بین ۱ تا ۱.۲ تن بسته به نوع کابین خودرو و ظرفیت یدک کشی آن نیز ۳.۵ تن است.
پیشرانه پژو لندترک از نوع ۲۴۰۰ سی سی توربوشارژ بنزینی با حداکثر قدرت ۲۱۰ اسب‌بخار و گشتاور ۳۲۰ نیوتن‌ متر است و وظیفه ‌انتقال قدرت موتور به هر چهار چرخ نیز برعهده‌ یک جعبه‌ دنده ۶ سرعته اتوماتیک ساخت پانچ با سه حالت رانندگی متفاوت است. پیشرانه خودرو کاملاً پاسخ‌گوی وزن و جثه آن است و لندترک قابلیت‌ های آفرودی قابل قبولی نیز دارد.
پژو لندترک در کشور مکزیک و به طور کل سایر کشورهای آمریکای جنوبی، بسته به نوع اتاق و سطح امکانات، در بازه ۲۵ هزار دلار تا ۳۲ هزار دلار به مشتریان عرضه می‌گردد، که با توجه به سطح تجهیزات، طراحی زیبا و توانایی فنی بسیار خوب این پیکاپ و همچنین برندینگ معتبر آن نسبت به گزینه های چینی، در صورت ورود به بازار داخلی می تواند فروش بسیار خوبی را تجربه کند.
رضا صفرآبادی فراهانی
پایگاه خبری اسب بخار
تصاویر ارسالی از آمریکای جنوبی
پیشرانه خودرو از نوع ۲۴۰۰ سی سی توربوشارژ بنزینی با حداکثر قدرت ۲۱۰ اسب‌بخار و گشتاور ۳۲۰ نیوتن ‌متر است و وظیفه‌ انتقال قدرت موتور به هر چهار چرخ نیز بر عهده‌ یک جعبه‌دنده ۶ سرعته اتوماتیک ساخت پانچ با سه حالت رانندگی متفاوت است.
در بحث امکانات رفاهی و ایمنی نیز لندترک امکاناتی مانند مانیتور ۱۰ اینچی با قابلیت اندروید اتو و اپل‌کارپلی، سیستم تهویه اتوماتیک دوکاناله و دوربین‌های اطراف خودرو، سیستم کنترل پایداری، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی، سیستم کنترل کشش، شش کیسه هوا و سیستم هشدار خروج از خط و… را ارائه می کند.
پژو لندترک در کشور مکزیک و به طور کل سایر کشورهای آمریکای جنوبی، بسته به نوع اتاق و سطح امکانات، در بازه ۲۵ هزار دلار تا ۳۲ هزار دلار به مشتریان عرضه می‌ شود.







قسمت دوم فصل هشتم اسب بخار به تست و بررسی دیگنیتی پرستیژ بهمن موتور اختصاص دارد و در آیتم «خودروچی» هم به سراغ مقایسه هیوندای وراکروز و تویوتا پرادو دو در اتاق FJ120 رفته ایم که در یک رده قیمتی قرار دارند.
در قسمت اول فصل هشتم اسب بخار به سراغ تست و بررسی سانگ یانگ تیوولی اسپشیال (توربو) رفته ایم و این کراس اوور کره ای را با پژو ۲۰۰۸ مقایسه کرده ایم.







source
سئو سایت
یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
با افتخار قدرت گرفته از WordPress | Theme: Newsup by Themeansar.
source

یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
با افتخار قدرت گرفته از WordPress | Theme: Newsup by Themeansar.

source

توسط mohtavaclick