تصویر هوایی گرفته شده از هواپیما، ابرها را در حال حرکت از میان قله های پوشیده از برف البرز نشان می دهد … [+] کوه های شمال ایران، در 18 اکتبر 2014. عکس خبرگزاری فرانسه/یاسر الزیات (عکس از یاسر الزیات) / خبرگزاری فرانسه) (عکس از یاسر الزیات/ خبرگزاری فرانسه از طریق گتی ایماژ)
AFP از طریق Getty Images همه چیز با چند تصویر شروع شد که در رسانه های اجتماعی در فضای مجازی منتشر شد.
طی دو ماه گذشته، عکسهایی بر روی سکوها دست به دست میشود که شرایط آب و هوایی متضاد ترکیه و ایران را نشان میدهد. در حالی که ترکیه آسمان ابری و قلههای پوشیده از برف را به نمایش میگذارد، درست در آن سوی مرز در ایران، به نظر میرسد چیزی جز آسمان خالی و کوههای خشک وجود ندارد.
آنچه که به نظر می رسد تفاوت فاحش در الگوی بارش و بارش برف بین دو کشور همسایه است، از آن زمان سؤالاتی را در میان ایرانیان ایجاد کرده است که چرا؟
یک تئوری مطرح می کند که ترکیه به نوعی در حال دزدیدن ابرهای ایران است. “دزدی ابرها” اصطلاحی است که به این باور یا اتهام اشاره دارد که کشورها از فناوری برای دستکاری الگوهای آب و هوایی برای منحرف کردن ابرهای بارانی از یک منطقه خاص استفاده می کنند.
این می تواند از طریق عملی به نام بارورسازی ابرها امکان پذیر باشد، تکنیکی برای تغییر آب و هوا که شامل وارد کردن برخی مواد به ابرها برای افزایش توانایی آنها در تولید باران یا برف است.
با این حال، بحثهای مداوم در مورد اثربخشی این روش وجود دارد و کارشناسان خطرات بالقوهای را که با بارورسازی ابرها همراه است، شناسایی کردهاند.
جیمز فلمینگ، دانشمند جو و مورخ علم در کالج کولبی در مین، میگوید: «بزرگترین اثر نامطلوب ایجاد سوء ظن است که کشور همسایه یا در تلاش است باران آنها را بدزدد یا احتمالاً جنگ محیطی مخفیانه به راه انداخته است».
علاوه بر این، «ابرها هرگز در جایی که هستند نمی مانند. فلمینگ اضافه می کند که آنها موجودات زودگذری هستند که در محیط پویا شکل می گیرند و از بین می روند.
بنابراین، حتی در غیاب بازی ناپاک، هیچ تضمینی وجود ندارد که کشوری که کاشت را انجام میدهد، از بارانی که از ابرها در حال حرکت در آسمان میبارد لذت میبرد.
بیشتر از FROMFORBES ADVISORبهترین حسابهای پسانداز پربازده سپتامبر 2023 توسط کوین پین مشارکتکننده بهترین حسابهای پسانداز سود 5 درصدی سپتامبر 2023 توسط بایکسیدی هورتون مشارکتکننده در همین حال، به دلیل خشکسالی شدید و کاهش بارشها، به دلیل خشکسالی شدید و کاهش بارندگی، به آنها کمک میکند. ابرهای بالا
دولتهایی مانند ایران، ترکیه، عربستان سعودی و امارات متحده عربی برنامههای اصلاح آبوهوا را آغاز کردهاند که درها را برای اتهامات بیشتر در مورد خصومتهای زیستمحیطی در منطقهای که قبلاً مملو از تنش است، باز کردهاند.
Pirates Of The Atmosphere اولین بار نیست که موضوع سرقت ابرها در جمهوری اسلامی خبرساز می شود. مقامات مدتهاست که به دوستان و دشمنانی که آب و هوا را برای ایجاد خشکسالی و آسیب رساندن دستکاری میکنند مشکوک بودهاند.
در سال 2018، یکی از اعضای ارشد نیروهای مسلح ایران، اسرائیل و یک کشور ناشناس دیگر که بعداً به عنوان امارات متحده عربی شناخته شد را متهم به مداخله در آب و هوای این کشور و سرقت ابرها و برفهای آن کرد.
چند سال قبل از آن، محمود احمدینژاد، رئیسجمهور ایران، اظهارات مشابهی را مطرح کرد و مدعی شد که «دشمنان» بهنوعی در حال تخریب و منحرف کردن سهم ایران از ابرهای بارانی به عنوان بخشی از دستور کار پلید هستند.
در هر دو مورد، این ادعا از سوی سازمان هواشناسی ایران و سایر نهادهای محیط زیستی کشور رد شد.
اکنون، بار دیگر، گمانه زنی ها درباره سرقت ابرها دوباره مطرح شده است و ترکیه مقصر ادعا شده است. مقام ارشد محیط زیست ایران ماه گذشته به خبرنگاران گفت که تیمی برای بررسی علت ناپدید شدن «جبهه های آب و هوایی» بر فراز مناطق شمالی کشور تعیین شده است.
وزارت محیط زیست ایران به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد.
این بار، نگرانی کارشناسان این است که به دلیل قدرت رسانه های اجتماعی و تجلی بصری اتهامات، احتمال بیشتری وجود دارد که مردم طعمه اطلاعات نادرست درباره محیطی که در آن زندگی می کنند شوند.
کاوه مدنی، مدیر مؤسسه آب، محیطزیست و سلامت دانشگاه مدیپول سازمان ملل میگوید: «تصاویر متعلق به یک لحظه خاص از زمان هستند. او می افزاید: «آنها عمدا یا ساده لوحانه برای ترویج روایتی انتخاب شده اند که مبنای علمی ندارد.
تفاوت در الگوهای بارش بین کشورها از طریق عوامل متعددی قابل توضیح است. برخی از آنها بسته به تعداد دریاهای اطراف، جهت وزش باد و نزدیک بودن آنها به کوه های مرتفع، بیشتر از بقیه باران می بارد.
در این میان، با توجه به اینکه اکثر نقاط ایران با خشکسالی شدید مواجه هستند، توجه جامعه علمی به ریشههای بحران آب در کشور جلب شده است.
مدنی می گوید: «محور کردن افکار عمومی با تئوری های توطئه و داستان های فریبنده برای مدتی آسان است، اما مشکل واقعی از این طریق حل نمی شود.
او می افزاید: در نهایت این مردم ایران هستند که قربانیان واقعی این بازی هستند.
عبور مردم از رودخانه زاینده رود با پای پیاده در کنار پل سی و سه پل یا پل 33 … [+] طاق ها، در زمان خشکسالی، اصفهان، ایران 30 نوامبر 2001. (عکس از کاوه کاظمی/گتی تصاویر)
Getty ImagesStrapped For Rain مانند بسیاری از کشورها، ایران دارای یک سال آبی است، دوره زمانی که سطح کل بارندگی برای آن اندازه گیری می شود.
از اواسط سپتامبر شروع می شود و 12 ماه طول می کشد. بر اساس اعلام سازمان هواشناسی کشور، وضعیت بارندگی در زمستان امسال نامناسب بوده و نسبت به میانگین بلندمدت 62 درصد کاهش داشته است.
اما مصائب آبی ایران نه تازگی دارد و نه ناشی از دزدیدن ابرهای ایران است. همین تابستان سال گذشته، بسیاری از استانهای سراسر کشور با کمبود آب مواجه شدند و مردم مجبور شدند برای تامین آب آشامیدنی از مخازن مستقر در خیابانها در صف بایستند.
در سال 2021، کمبود آب در جنوب غرب و مرکز ایران به حدی شدید شد که منجر به اعتراضات سراسری با استفاده از نیروهای امنیتی برای متفرق کردن جمعیت تشنهای شد که خواستار احیای دریاچهها و رودخانههای خشک شده بودند.
مدنی، معاون سابق سازمان محیط زیست ایران که در سال 2018 از سمت خود استعفا داد، می گوید: «متاسفانه رکوردهای بارندگی ایران از ابتدای سال به شدت نگران کننده است و نشان دهنده خشکسالی گسترده و جدی است. و با اتهام جاسوسی برای غرب کشور را ترک کرد.
مدنی می افزاید: بدیهی است که «کشوری که آب ورشکسته است طبیعتاً در برابر خشکسالی آسیب پذیرتر است».
به عبارت ساده، «ورشکستگی آب» به این معناست که یک کشور سالانه بیشتر از آب مصرفی خود استفاده می کند. در ایران، این وضعیت ناشی از چندین دهه سوءمدیریت منابع، سدسازی بیش از حد و اقدامات کشاورزی ناکارآمد است که با تغییرات آب و هوایی تشدید شده است.
خط مشی پشت هر ابر؟ بارورسازی ابرها و سایر فناوریهای اصلاح آب و هوا سالهاست وجود داشتهاند و توسط کشورهای سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرند.
چین آن را در طول بازی های المپیک زمستانی 2022 برای کنترل شرایط آب و هوایی انجام داد. گزارش ها حاکی از آن است که آتش نشانان روسی ابرها را برای فرونشاندن باران بر فراز آتش سوزی های 2020 در سیبری کاشته اند.
در خاورمیانه، گرمترین و خشکترین نقطه کره زمین، کشورهایی مانند ایران، عربستان سعودی و امارات اکنون تلاشها را برای دستیابی به آب بیشتر از طریق ابزارهای مصنوعی افزایش میدهند.
اما کارشناسان می گویند که این فعالیت ها مزایا و معایب خاص خود را دارند. آرویند ونکاتارامانا، بنیانگذار و مدیر اجرایی مرکز پایداری، نوآوری و حکمرانی خوب، میگوید: «هر شکلی از مداخله یا دستکاری در آب و هوا سهم خود را از خطرات به همراه دارد.
“مطالعات نشان داده است که برخی از روش ها می توانند باعث خشکسالی و سیل بیشتر شوند، زنجیره غذایی ما را تحت تاثیر قرار دهند و بر درگیری های ژئوپلیتیکی بیفزایند. دیگران طیف وسیعی از مزایای را نشان داده اند.
برای نظارت بهتر بر برنامه های تغییر آب و هوا که دولت ها روی آن سرمایه گذاری می کنند، کارشناسان معتقدند که مقررات مداخله جهانی باید قوی تر شود.
تریسی راچک، کارشناس سیاست آب و هوا و مشاور سابق آب و هوا بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل، می گوید: «نیازی به شروع از صفر نیست. یک توافق بین المللی در حال حاضر در مورد این موضوع وجود دارد. اما در حال غفلت است.»
کنوانسیون منع استفاده نظامی یا هر گونه استفاده خصمانه از تکنیک های اصلاح محیط زیست در سال 1978 اجرایی شد و توسط 78 کشور از جمله ایالات متحده، چین، بریتانیا، آلمان و روسیه به تصویب رسیده است.
مدنی میگوید با این وجود، «اقدامات حقوقی موجود و توافقهای بینالمللی ضعیف هستند».
آنها به اندازه کافی پیشرفته نیستند که بتوانند با مشکلات مدرن و بی سابقه ای که جهان امروز با آن مواجه است مقابله کنند. بنابراین، آنها واقعاً نمی توانند از حقوق ملت ها در برابر تهدیدهای جدید انسان زا محافظت کنند.
علاوه بر این، راچک میگوید: «جامعه بینالمللی باید سیاستهای بینالمللی را در مورد خطرات امنیتی بارور شدن ابرها و همچنین سایر فناوریهای اصلاح آبوهوا و به زودی تقویت کند».
او می افزاید: «توسعه سیاست زمان می برد.
من را در توییتر یا لینکدین دنبال کنید. صنم ماحوزی به دنبال من روزنامه نگاری هستم با تمرکز بر ایران و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا که درباره محیط زیست و تغییرات آب و هوایی می نویسم. من در سال آخر دوره دکتری روزنامه نگاری در سیتی، دانشگاه مدیپول لندن هستم و درباره پوشش رسانه ای اخبار محیط زیست ایران تحقیق می کنم. من مدرک کارشناسی ارشد روزنامه نگاری بین المللی از دانشگاه مدیپول سیتی، کارشناسی ارشد در اقتصاد خاورمیانه از SOAS و کارشناسی ارشد در تاریخ روابط بین الملل از دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی لندن دارم. کار من در واشنگتن پست، الجزیره انگلیسی، بنیاد تامسون رویترز (موضوع)، و NBC منتشر شده است که موضوعاتی مانند مشکلات آب، انتقال انرژی، آلودگی هوا، امواج گرما، سیل و طوفان های گرد و غبار را پوشش می دهد. “>
* استانداردهای تحریریه چاپ
* چاپ مجدد و مجوزها