وظایف شغلی و مسئولیت پذیری شغلی دو مفهوم کاملا مجزا و متفاوت هستند که البته در بسیاری از موارد به اشتباه مترادف هم حساب شده و به جای هم به کار می روند. اگر به دنبال شغل مناسب با خود می گردید یا به مصاحبه شغلی دعوت شده اید پس این مقاله برایتان مفید خواهد بود. زیرا ما در این مقاله به مفهوم مسئولیت پذیری شغلی خواهیم پرداخت که آگاهی از آن در انواع مصاحبه های کاری به شما کمک می کند تا عملکرد خوبی داشته باشید.
الزامات شغلی
هر موقعیت کاری ای با توجه به موقعیت خاص آن مانند فنی بودن کار یا میزان حساسیت و رقابت بازار کار در آن حوزه، الزامات مختلف و منحصر به فردی دارد، اما برخی از ملزومات برای اکثر شغل ها یکی و تا حدودی مشخص است که به راحتی مسیر شغلی شما را تعیین می کند. در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
- داشتن سابقه کاری
سابقه کاری به معنی این است که چقدر در موقعیت های مشابه با شغلی که برایش درخواست داده اید تجربه کسب کرده اید. موقعیت های بهتر نیاز به تجربه بیشتری نسبت به شغل های دیگر دارند.
- داشتن مهارت کافی
هر موقعیت برای تکمیل موفقیت آمیز کار به مهارت های متفاوتی نیاز دارد. مهارت فنی شامل کار با کامپیوتر و کار های فنی، مهارت های نرم مانند ارتباطات، رهبری و حل مسئله و در آخر مهارت های سخت که به آموزش های خاصی نیاز دارند شامل نحوه کار با ماشین آلات است. داشتن هر کدام از این ها در حیطه شغلی می تواند کمک کننده باشد.
اکثر سازمان ها حداقل سطح تحصیلات مورد نیازشان را برای هر فهرست شغلی فهرست می کنند. در نتیجه یکی از ملزومات شغلی داشتن تحصیلات به اندازه کافی است.
- مسئولیت پذیری شغلی
شاید یکی از مهم ترین ملزومات یک شغل، داشتن مسئولیت پذیری شغلی است که با توجه به شرایط کاری موجود، کمتر کسی آن را دارد در ادامه این نوشته به مزایای آن خواهیم پرداخت.
تفاوت مسئولیت پذیری با وظایف شغلی
واژه “وظیفه” از کلمه لاتین “debere” به معنی “واجب” گرفته شده است. بنابراین وظایف شغلی شامل تعهداتی هستند که افراد مطابق با قرار داد کاری، خود را مشمول به انجام آن می دانند. اما مسئولیت پذیری در واقع به معنای وفاداری فرد به وظایفی است که در محل کار خود بر عهده دارد و شامل موارد زیر می شود:
- قدرت تاب آوری بالا
- میزان سازگاری
- توانایی پاسخگویی
- توانایی در حل مشکلات و حل مسائل مختلف
- اخلاق کاری
مسئولیتپذیری شغلی نه تنها باعث احساس امنیت و تعامل بیشتر با دیگر همکاران در محیط کار می شود بلکه موجب افزایش بهره وری و رضایت شغلی نیز خواهد شد.
چگونه مسئولیت پذیری شغلی در محیط کار را افزایش دهیم؟
همان طور که گفته شد مسئولیت پذیری بالا علاوه بر احساس رضایت کارکنان، رضایت کارفرما را نیز به دلیل افزایش بهره وری بالا می برد و این مسئله در آینده شغلی و کاری شما تاثیر خواهد داشت. اما چطور می توان این مفهوم و این قدرت منحصر به فرد را در خود تقویت کرد؟ چندین راهکار برای ارتقای این ویژگی در درون شما وجود دارد که عبارت اند از:
- نقاط ضعف خود را شناسایی کنید.
- بعد از شناسایی نقاط ضعف، با تمرین مکرر به مرور زمان آن ها را تقویت کنید.
- در سطح تواناییتان از خودتان انتظار داشته باشید.
- وقت شناس بودن را تمرین کنید.
- می توانید از همکاران با تجربه خود سوال بپرسید.
- کار ها و وظایف روزانه خود را لیست کرده و پیگیری کنید.
- بعد از لیست کردن وظایفتان، برای انجام دادن آن ها زمان تعیین کنید.
- بعد از انجام دادن کار ها دوباره لیست خود را چک و مرور کنید.
مزایای مسئولیت پذیری در کار
مسئولیت پذیری در شغل و محیط کاری علاوه بر تمامی مزایایی که تا به الان گفته شد مزیت های دیگری نیز دارد:
- هر چه میزان مسئولیت پذیریتان را بالا ببرید امنیت شغلی شما نیز به همان میزان بالا می رود.
- موجب پیشرفت شغلی شما می شود.
- حرفه ای بودن شما را به دیگران ثابت می کند.
- میزان تعامل و کیفیت آن را با دیگر همکارانتان افزایش می دهد.
بنابراین به طور کلی؛ سعی کنید، با استفاده از راهکار هایی که برای افزایش یا ایجاد مسئولیت پذیری گفته شد آن را در درون خود تقویت کنید.
جمع بندی
اگر به دنبال کار هستید یا می خواهید در شغل فعلی پیشرفت کنید، با مفهومی به نام مسئولیت پذیری شغلی آشنا شوید! این مفهوم به تعهدات اخلاقی شما در رابطه با وظایفتان می پردازد که می تواند در میزان حرفه ای بودنتان تاثیر مستقیم داشته باشد. شما می توانید وظایف روزانه خود را لیست کرده و نقاط ضعف خود را شناسایی کنید تا با تمرین به تدریج و به مرور زمان ان را تقویت کنید. مسئولیت پذیری شغلی باعث افزایش کیفیت تعامل با دیگر همکاران و پیشرفت شغلی شما شود بنابراین از این مفهوم، به راحتی چشم پوشی نکنید.