محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور در مراسم تودیع و معارفه وزیر ارتباطات با بیان اینکه محدودیت‌ها در فضای مجازی تاکنون هیچ تأثیری نداشته است، با مثال آوردن از آنتن‌های ماهواره در بسیاری از خانه‌ها گفت: «تعجب می‌کنم در مورد این محدودیت‌ها نهادهای امنیتی اعتراض نمی‌کنند.»

او همچنین گفت: امروز محدودیت‌ها در فضای مجازی هیچ اثری ندارد. این موضوع حتی قبل از پیشرفت فناوری واضح بود که تنها کاری که محدودیت‌ها انجام می‌دهند، بالابردن هزینه‌ی مصرف‌کننده و ایجاد فرارهای امنیتی است. ما اشراف امنیتی را یک اصل می‌دانیم و در این زمینه تعارف نداریم. اما بعضی کارهایی (محدودیت‌های اینترنت) که به‌دلیل عدم شناخت در کشور ما انجام می‌گیرد، به بخش امنیتی آسیب می‌رساند. تعجب می‌کنم که درباره‌ی این محدودیت‌ها نهادهای امنیتی هیچ‌وقت اعتراض نمی‌کنند که [با آسیب به بخش امنیت به دلیل ایجاد محدودیت] دیگر اشراف کاملی بر این فضا ندارند.

عارف سپس گفت که در این وضعیت شرکت‌های تأمین‌کننده VPN و غیره جایگزین نهادهای امنیتی شده‌اند و از سوی دیگر مردم برای VPN پول بیشتری می‌دهند و سرویس با کیفیت بد دریافت می‌کنند و این روند سبب شده آنها دچار بدبینی شوند.

او با تأکید بر اینکه ما با این روند تمرد از قانون را به مردم یاد می‌دهیم، توضیح داد: متأسفانه در طول این چهار دهه قوانینی تصویب شده است که همه اذعان دارند که وقت لغو آن رسیده اما هیچ‌کس جرأت ندارد پایش را جلو بگذارد. فقط مردم از اجرای قانون تمرد می‌کنند و این بد است. برای نمونه آنتن ماهواره ممنوع است اما کدام خانه است که نداشته باشد؟ حتی دیش‌های بشقابی دیگر معنی ندارد و برداشتن آنتن‌ها بی‌فایده است.

معاون اول رئیس جمهور با این توضیحات گفت: با کار کردن روی سند راهبردی فضای مجازی، حکمرانی فضای مجازی قانون‌مند می‌شود و این ذهنیت‌ که هر اتفاقی در فضای مجازی افتاد به فیلترینگ ربط دارد، عوض می‌شود و این وضع سامان می‌گیرد.

او همچنین دنبال کردن سند اقتصاد دیجیتال و تکمیل شبکه ملی اطلاعات را بسیار مهم دانست و افزود: همه‌ی دولت‌ها بحث شبکه‌ی ملی اطلاعات را مطرح می‌کنند ولی در حال حاضر حرکت جهشی و جدی در پیگیری و بستن پرونده تکمیل شبکه ملی اطلاعات نمی‌بینم. ما در این بخش کمبود نیروی انسانی نداریم و بهترین‌های ما در بین نخبگان و خبرگان هستند.

عارف با اشاره به اینکه به‌نظر می‌رسد به افزایش امنیت سایبری به میزان کافی توجه نشده است، تأکید کرد: خواهش من این است که برای فضای سایبری راهبردی جدی و صمیمانه با همکاری همه بخش‌های ذی‌ربط داشته باشیم و وزارت ارتباطات در این مورد پیش‌قدم شود.

معاون اول رئیس جمهور در بخش دیگری از گفته‌های خود، رتبه‌ی ایران را در شاخص‌های مختلف در منطقه و دنیا برشمرد و ابتدا به اشتغال اشاره کرد.

عارف همچنین گفت: از ابتدای دهه‌ی ۹۰ در برنامه‌های کلان اشتغال، سهم ۱۰۰ تا ۱۵۰ فرصت شغلی را در بخش ICT می‌دیدیم و به نظر می‌رسد که این سهم دست‌یافتنی است اما در حال حاضر بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی نسبت به متوسط کشور نگران‌کننده‌تر است.

معاون اول رئیس جمهور با بیان اینکه از میان شاخص‌های منطقه‌ای در امور فضایی اقدامات خوبی انجام شده است، این آمار را بیان کرد: در امور فضایی در منطقه‌ رتبه‌ی دوم و در مخابرات فضایی در منطقه رتبه‌ی هفتم را داریم. ما که جزو اولین کشورهایی بوده‌ایم که سازمان و تشکیلاتی داشتیم و دنبال پرتاب ماهواره بوده‌ایم، در حوزه‌ی سنجش از دور رتبه ۵ منطقه را داریم. سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص داخلی ۷ درصد است و ما باید به ۱۰ درصد برسیم. همچنین در توسعه دولت الکترونیک در میان ۱۹۳ کشور رتبه‌ی ۹۱ را داریم.

عارف تأکید کرد: در راستای توسعه دولت الکترونیک اقدامات خوبی انجام شده اما امیدوارم موانع جدی این مسیر برطرف شود. به دلایل غیرقابل‌توجیه دستگاه‌ها اصرار دارند که نگاه سنتی خود را تغییر ندهند. متأسفانه در این زمینه وضعیتمان خیلی بد است.

او در آخر گفت: در همه‌ی این شاخص‌ها حتی اگر رتبه‌ی اول منطقه را هم به‌دست بیاوریم نسبت به کشورهای غربی وضعیتمان خیلی خوب نیست.

source

توسط mohtavaclick.ir