مدیریت پروژه چابک که به آن «APM» می گویند، به روش مدیریتی ای اطلاق می شود که در آن فرایند های پروژه به بخش های کوچک تر تقسیم می شوند. به این بخش های کوچک تر چرخه یا اسپرینت می گویند؛ زیرا تکرار شونده هستند. این نوع مدیریت برای مثال به گروه هایی که در حوزه توسعه نرم افزار فعال هستند، کمک می کند که سرعت انجام کار های خود را بالا ببرند. همچنین بتوانند به صورت هم زمان بر یک پروژه فعالیت کنند. کارکنان با استفاده از این روش هر زمان که بازخوردی درمورد نحوه انجام کار دریافت کنند، می توانند تغییرات مورد نظرشان را در هر چرخه اعمال کنند. اگر تمایل دارید درمورد مدیریت پروژه چابک اطلاعات بیشتری کسب کنید، پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
روش و متدولوژی مدیریت پروژه چابک چگونه است؟
روش اصلی این نوع مدیریت پروژه تقسیم بندی پروژه ها به بخش های کوچک تر است. این قطعات کوچک تر در چرخه هایی در بازه های زمانی مختلف به انجام می رسند. این بازه های زمانی ممکن است از چند روز شروع شوند و تا چند هفته به طول بیانجامند. روش مدیریت پروژه چابک موجب می شود تیم ها بتوانند هر بخش را بعد از این که تکمیل شد، منتشر کنند. با این برنامه ریزی و زمان بندی دقیق انتشار، تیم ها می توانند در صورت مشکل دار بودن آن بخش، آن مشکل را برطرف کنند. بدیهی است که برطرف کردن مشکل ها در مقیاس کوچک کیفیت نهایی کار را در مقیاس بزرگ تر بالا می برد؛ زیرا بهبود مستمر در طول چرخه را به دنبال دارد.
نحوه عملکرد مدیریت پروژه چابک
گروه هایی که از این روش مدیریتی بهره می برند، همیشه با بازخورد های سریع مواجه می شوند و می توانند به سرعت عملکرد خود را با شرایط جدید انطباق دهند. نحوه کار آن ها به نوعی در عملکرد و یکپارچه سازی مداومشان خلاصه می شود. البته عامل سرعت نیز عامل مهمی در این روش مدیریتی تلقی می شود. آن ها برای سرعت بخشیدن به کار های خود، از فناوری های به روز بهره می برند.
نکته مهم دیگر این که در روش چابک، تیم ها موظف اند زمان و هزینه صرف شده برای کار های کوچک را به طور مداوم برآورد کنند. البته آن ها برای این ارزیابی و اطلاع یافتن از ردیابی پیشرفت خود، دیگر از نمودار هایی مثل نمودار گانت استفاده نمی کنند. نمودار های مخصوص ارزیابی سرعت در این زمان جایگزین می شوند. یکی دیگر از نکات جالب توجه درمورد روش مدیریت پروژه چابک نقش مدیر در اینگونه پروژه ها است. در این پروژه ها به حضور، نظارت و مشارکت مدیر نیازی نیست. در واقع نقش مدیریت پروژه در بین اعضای تیم تقسیم می شود. البته لازم به ذکر است که برای تضمین موفقیت و افزایش احتمال آن، درست مطابق با روش های سنتی فردی به عنوان مدیر برای تحویل به موقع پروژه معین می شود. همچنین موقعیت، بودجه، تعداد پرسنل، محدوده پروژه و دیگر موارد تعیین کننده با نظارت این فرد مشخص می شود.
برای توضیح بهتر باید بگوییم که برای مثال صاحب محصول موظف است اهداف پروژه را به طور واضح مشخص کند. اعضای تیم برای رسیدن به این اهداف، مسئولیت های برنامه ریزی، گزارش پیشرفت و کنترل کیفیت کار را بر عهده می گیرند و بین خود تقسیم می کنند. علاوه بر این در روش مدیریت پروژه چابک رویکرد هایی هست که حضور مدیر در آن ها اهمیت بیشتری دارد. برای مثال یکی از این رویکرد ها، رویکرد اسکرام است که در آن حضور یک اسکرام مستر الزامی است. نظرات اسکرام مستر در تعیین اولویت ها و هدایت پروژه تا به اتمام رسیدن آن بسیار حائز اهمیت است.
با تمام این اوصاف مدیران پروژه همچنان در روش چابک نقش مخصوص به خود را دارند. برخی از سازمان ها همچنان از نقش مدیریت برای پروژه های بزرگ و پیچیده استفاده می کنند. البته نقش آن ها مانند مدیران دیگر نیست. آن ها تنها نقش هماهنگ کننده را بر عهده می گیرند. باز هم مالک محصول است که کار تکمیل کلی پروژه را انجام می دهد.
جمع بندی
روش مدیریت پروژه چابک روشی است که در آن کار های بزرگ و پیچیده به کار های کوچک تر تقسیم می شوند. این بخش های کوچک به صورت دایره وار مدام تکرار می شوند و به آن ها چرخه یا اسپرینت می گویند. این روش باعث می شود پس از اتمام هر چرخه مشکلات آن را تشخیص داد و مشکلات را به سرعت برطرف کرد. پس از برطرف کردن مشکل به سرعت باید تغییراتی را اعمال کرد و روند انجام کار را با شرایط جدید انطباق داد. همان گونه که مشخص است، در این فرایند سرعت نقش تعیین کننده ای دارد. در این نوشته سعی کردیم مفهوم مدیریت پروژه چابک را با جزئیات مورد بررسی قرار دهیم. همچنین درمورد روش ها و نحو مدیریت آن مطالبی ذکر کنیم.